Wedelmusic er en forkortelse for “Fourth International Conference on Web Delivering of Music” og er et initiativ for å strukturere både innhold og formidling av musikk i nye medier (fortrinnsvis internett). Konferansen ble holdt ved Universitat Pompeu Fabra, et helt nytt universitet med lokaler i en togstasjon (!) sør i Barcelona. Jeg reiste dit for å få en oppdatering på forskjellige former for fleksibel lydprogrammering.

Det viste seg å bli et mye større fokus på digital rettighetskontroll (DRM), som stort sett dreier seg om hvordan man kan sperre teknologien så mye at folk må betale penger for musikken. Interessante ting verdt å nevne:

  • PD plugin: Alonso,
    Geiger og Jordá fra Pompeu Fabra har laget en Mozilla-plugin av PD. Det vil
    si at man kan kjøre PD-filer direkte fra en web-leser og all prosessering
    vil kjøre på lokalmaskinen.
  • Arbeidet med MPEG-7 og MPEG-21 to forskjellige former for håndtering av
    innhold og metadata i mediefiler går fremover. Det ble foreslått en rekke forskjellige varianter for koding av forskjellige ting, og det meste er basert på XML.
  • Cilibrasi, Vitányi og Wolf fra Amsterdam viste noen forbløffende resultater når det gjelder organiseringen av midi-filer etter stil. De har brukt “vanlige” komprimeringsteknikker som gzip og bruker bare det (ingen musikalsk kunnskap overhodet!) til å få svært presis organisering av en rekke forskjellige musikkstykker. Det kommer en lengre artikkel om dette i neste nummer av Computer Music Journal.