Denne sommeren fikk jeg en telefon fra TEDx Arendal med spørsmål om å holde en forelesning under årets arrangement. Selvfølgelig måtte jeg takke ja!

Spenningen over å bli spurt gikk over til undring da de lurte på om kunne stå stille gjennom hele foredraget. Forespørselen kom ikke ut av det blå. Jeg har brukt de siste 15 årene på å forske på menneskelig stillstand og fikk en del oppmerksomhet for mitt stillstanding-prosjekt i fjor da jeg sto stille i 10 minutter hver dag i ett år. Det var etter dette stuntet at NRK kalte meg Professor Stillstand, som en oppfølger til mitt tidligere kallenavn Dr. luftgitar.

Selvfølgelig måtte jeg ta utfordringen, og jeg koste meg virkelig med å stå på scenen i Arendal, helt stille! Jeg er også begeistret for å se at innspillingen nå er på nett:

Forberedelser

Mens jeg forberedte meg til foredraget–og jeg bør understreke at TEDx-foredrag er svært godt forberedt–innså jeg sammen med coachene mine at det ikke ville fungere så bra å bare stå stille i stillhet. Det ville kanskje fungert med publikum i salen, men det ville ikke blitt en så illustrativ video. Så vi bestemte oss for at jeg skulle spille inn historien og at denne skulle spilles av mens jeg sto stille.

Men jeg ville ikke “bare” stå der. Tross alt har et av poengene med forskningen min vært å vise at mange ting skjer både i sinn og kropp når man står stille. Som musikkteknolog er jeg også stadig på utkikk etter måter å fange data om kropp og sinn, og bruke disse signalene i både kunstneriske og vitenskapelige prosjektet. Så jeg endte opp med å stå på scenen med masse utstyr på.

Mer spesifikt brukte jeg:

  • Muskelarmbånd: Jeg har jobbet mye med Myo-armbånd. Nå hadde jeg på meg det splitter nye SiFiBand utviklet av RITMO-alumni Ulysse Teller Masao Côté-Allard.
  • Øyesporingsbriller: Jeg bestemte meg for å bruke et av de kablede brilleparene fra PupilLabs. De nye er enklere å jobbe med da de er selvkalibrerende, men kablede løsninger er generelt mer stabilt enn trådløs overføring.
  • Pust og hjertefrekvens: Her brukte jeg eq02+ LifeMonitor fra EquiVital, som vi har brukt i mange av orkesterprosjektene vi har hatt på RITMO nylig.
  • Hjernemålinger: Vi samler inn mye EEG-data på RITMO, men nå for tiden er jeg mest nysgjerrig på funksjonell nær-infrarød spektroskopi (fNIRS), som estimerer konsentrasjonen av hemoglobin fra endringer i absorpsjonen av nær-infrarødt lys i hjernen. Dette er en teknikk vi har brukt med suksess på scenen flere ganger, inkludert under MusicLab Brain

Stor kudos

Jeg sender varme tanker og stor takk til TEDxArendal-teamet for deres profesjonelle opplegg og varme gjestfrihet. Det var utrolig gøy å være en del av deres program. Nå trenger jeg bare å finne tid til å fullføre bokmanuset som forteller hele historien om mine stillstandseksplorasjoner.

Foto: Mona Hauglid Birgit Fostervold